torsdag 11. desember 2008

Molly & Agesander

Vi skal begynne å jobbe med Litteratur for barn og unge.
Alle skal velge en barne eller ungdoms bok de har lyst til å lese eller lære mer om.

Jeg valgte boken Molly & Agesander av Mari Osmundsen og illustrert av Tor Bokmann-Larsen.
For det var en av de bøkene jeg likte beste når jeg var liten.
Jeg tror boken kan passe til veldig mange aldersgrupper, men kanskje fra 4 - 6 års alderen er den beste aldere. Men det er mange som er eldre som kan lese den også!

Boken handler om en jente som heter Molly, hun har en alligator som heter Agesander. Hun har akkurat flyttet til et nytt hvit hus med mamma og Agesander.
Agesander er en veldig sur alligator, han elsker og skremme mennesker.
Molly har en fått en venn som heter Henrik som bor i et hus som er like ved Molly sitt. Mellom Henrik og Molly`s hus er det et gammelt hus hvor en gammel og sur dame de kaller Heksa- Larsen bor.

Molly er alltid blid men en vår dag når hun og Henrik går til barnehagen er Molly sur. Hun tråkker seg gjennom de aller størst sølepyttene på veien til barehagen.
Grunnen for at Molly er så sur er fordi Molly og mamma skulle på tur til bestemor og bestefar i Moss. Men de glemte Agesander på toget. Agesander sitt alene på toget fra Oslo til Moss og fra Moss til Oslo.

Molly er lei seg resten av dagen fordi mamma og Molly glemte Agesander som fortsatt sitter på toget fra Moss til Oslo og fra Oslo til Moss helt alene. I heksa Larsens`s hage er det en kjempe stor sølepytt med masse meitemark i, Henrik og Molly bestemmer seg for å gå inn å ta de for å lage et meitemark sykehus. Henrik synes henne er kjempe sinna men Molly tror kanskje bare heksa Larsen er bekymret sånn som hun og mamma er for Agesander.

En av de voksne som bor i det samme huset som Molly og mamma kommer hjem og ropte på Molly. Molly løp ut i gangen og der var Agesander!
De bestemte seg for å ta med Henrik og plukke blomster til heksa Larsen, Henrik tør ikke men Molly tør. Hun ble glad og tok dem imot, da heksa Larsen dem en en pose med godteri.

Da Molly kom hjem hadde mamma funnet meitemark sykehuset til Molly. Det var i jakkelommen til Molly! Mamma ble sint å kastet dem ut!
Molly og Agesander krøp under dyna i senga til Molly. Agesander ser opp i taket å sier:

Jeg er ikke sur. Jeg er nifsfarlig!

Hovedpersonen i boken heter Molly.
Molly er en liten rund jente som snart blir 5år, hun har en alligator som heter Agesander. Hun bor bare med mamma og Agesander og 3 andre mennesker som bor i det samme huset som dem. bestevennen til Molly på barnhagen er Henrik og han bor også like ved Molly. Hun er alltid glad som en sol, og blir aldri sinna. I hvertfall nesten aldri..

Handlingen i boken foregår forskjellige steder. Men hovedsakelig hjemme hos Molly, eller utenfor hos Molly. Er også en handling på toget og i barnehagen. Handlingene skjer som regel veldig nært hjemme til Molly.

jeg synes språket er ganske enkelt, de bruker enkle ord så det er lett å forstå for barn hva de mener. De har tatt noen ord og gjort dem litt enklere slik at barn skal forstå teksten lettere.
Det er egentlig litt spesielle tegninger, men de er litt annerledes enn helt vanlige bilder så du husker dem etter du har lest boken. De lager ansiktene litt mer annerledes enn vanlige tegninger. Men de er veldig søt, og er en fin illustrasjon for barn.

Det boken prøver å få fram eller det budskapet er at det er viktig å bry seg om andre og ha omsorg for andre mennesker. Synes denne viser det veldig godt fordi Molly viser omsorg med Agesander en hun er glad i og til heksa- Larsen som hun ikke liker.
Tema til boken er vel veldig mye om vennskap.

Forfatteren av denne boken heter Mari Osmundsen. Hun har skrevet mange andre barnebøker også for eksempel: Den minste reven, Harrys hus og Solungen. Hun er født i 1951 i Molde. Hun har skrevet barnebøker, romaner og noveller.

Jeg har mange gode minner med denne boken, og håper mange andre får det også!

Ingen kommentarer: